Zes tips die helpen stress doseren

Waarom “nee” zeggen niet (altijd) helpt
Bij artikelen in de media over preventie van stress lees ik vaak de tip dat mensen moeten leren “nee” te zeggen. Wanneer ik dat lees krijg ik een onaangenaam gevoel. Want hoe vaak, tegen wie en wanneer moet ik dan “nee” zeggen vraag ik mij af? Is dat tegen mijn opdrachtgevers? Of tegen mijn kinderen als ze mij nodig hebben? Of tegen de Belastingdienst als ik geen zin heb om mijn belastingaangifte te doen? Ik zie de gevolgen al voor me, nieuwe opdrachten kan ik wel vergeten, mijn kinderen voelen zich verwaarloosd, en de boetes van de Belastingdienst stapelen zich op. Dat is nogal wat. In zo’n situatie krijgt iedereen toch behoorlijk wat stress….
Kiezen is verliezen
In de praktijk is het allemaal niet zo zwart of wit. Maar zit er nog een heel groot grijs gebied tussen. Ik begrijp heus wel dat de achterliggende gedachte van de tip “nee” zeggen iets genuanceerder ligt. Waar het werkelijk om gaat is niet het woordje “nee”, maar om doseren. Doseren van onze energie en aandacht. Door keuzes te maken waaraan en hoeveel we onze energie en aandacht willen besteden. Dat betekent automatisch dat er ook zaken zijn waar we dat niet of minder aan gaan doen. En daar hebben sommige van ons wel eens moeite mee. Want we willen liever niets missen of anderen niet teleurstellen. Kiezen is verliezen.
Zes tips die helpen stress doseren
Willen we te veel stress of een burnout voorkomen? Dan is het onvermijdelijk dat we onze grenzen in energie en aandacht gaan respecteren. Door te doseren bijvoorbeeld. Ik geef in dit artikel zes tips die kunnen helpen stress te doseren:
  1. Wees realistisch in het maken van haalbare doelen op een dag. En besteed niet meer tijd aan het doel dan voorgenomen. Een lange to-do lijstje maakt dat we nog harder gaan lopen en onszelf (onnodig) onder druk zet.
  2. Weet wat echt belangrijk is. Dat helpt in het maken van bewuste keuzes van wat nu moet gebeuren, wat kan wachten of zelfs weggelaten kan worden.
  3. Doe niet alles zelf. Soms denken we dat wel alles beter zelf kunnen doen omdat het dan sneller of beter gaat. Spoiler alert: meestal is dat niet zo. Gun daarom anderen ook hun leermoment en besteed klussen uit.
  4. Zorg voor herstel. Juist als we het druk hebben is herstel zo ontzettend belangrijk. Zorg voor ontspanning om mentaal en lichamelijk te herstellen van de inspanning. Sla daarom pauzes niet over.
  5. Verwachtingen managen. Voor de ander en onszelf. Wees duidelijk wat wel en ook niet kan. Van beloftes die we niet kunnen nakomen worden we onrustig en dat kost extra energie.
  6. Ga offline. We kunnen ons maar op 1 ding tegelijk concentreren. Door zelf te bepalen wanneer we willen reageren op mail en social media berichten kunnen we focus houden op onze taak. Het plannen van een online (half) uur op de dag geeft structuur en voorkomt ongewenste afleiding.

Ik ben benieuwd welke tip jou het meeste aanspreekt.

Lees ook:
Help, er staat een roze olifant in mijn slaapkamer
Werkpaarden en bazen
Vijf tips om de kwaliteit van slaap te verbeteren
Hoe je werk los laat op vakantie
Acht tips hoe verder na verlies van werk
7 waardevolle tips hoe je iemand met burnout kan ondersteunen


Wil je meer weten over de aanpak van stress?
Neem rechtstreeks contact met me op via , , of vul het contactformulier in.
©2024 Elementary Design