Hoe je werk los laat op vakantie

Work, work, work,
Ongeveer 6 jaar geleden maakte ik met mijn gezin een mooie rondreis door Amerika. Tijdens een spectaculaire wandeling dwars door Bryce Canyon genoten wij intens van al het kleurrijke natuurschoon om ons heen toen er ineens iets opvallends gebeurde... Plotseling passeerden ons vier volwassen wandelaars. Dat is op zich niet heel vreemd maar wat ons opviel was dat dit Nederlandse toeristen waren die heel erg druk en luid met elkaar in gesprek waren over de problemen op hun werk. Ze verstoorden zo de rustgevende sfeer. Toen ze weg waren, keken mijn man en ik elkaar verbaasd aan. We vroegen ons af of ze zich realiseerden wat ze misten, waar ze letterlijk aan voorbij liepen. Ze hadden totaal geen oog voor hun prachtige omgeving. Het was vrij duidelijk dat ze niet in het hier en nu waren. Met hun blik naar beneden gericht waren ze met hun gedachten ver in Nederland bij alle problemen op het werk.
Waarom we op vakantie gaan
Begrijp me goed ik vind mijn werk ontzettend leuk en ik heb passie voor mijn bedrijf. Maar er is meer in het leven dan dat. En als coach gespecialiseerd in de aanpak van stress en burnout weet ik juist hoe belangrijk het is om met enige regelmaat het werk los te laten. Herstel is essentieel om te kunnen presteren. Hoe energiek of mentaal veerkrachtig je ook bent, iedereen heeft fysiek en mentaal herstel nodig. Een vakantie is een uitstekend moment om de fysieke en mentale batterijen op te laden. Wil jij hier optimaal gebruik van maken en loskomen van je werk, dan heb ik zes tips voor je hoe je dit voor elkaar kunt krijgen.

6 tips voor een ontspannen vakantie

  1. Een goede voorbereiding is het halve werk. Begin ruim op tijd met het overdragen van werk aan een vervanger of naar een moment na de vakantie. Zorg bij voorkeur ervoor dat er enkele werkdagen zitten tussen het moment van overdracht en de laatste werkdag. Op die manier kan je vervanger in de materie duiken en bij onduidelijkheden je nog vragen stellen zonder dat er tijdsdruk op staat.
  2. Ruim op. Zowel digitaal als je fysieke spullen. Een opgeruimde werkkamer en mailbox is een opgeruimd hoofd.
  3. Zet een dag voor je laatste werkdag de auto-reply van je mailbox aan. Hierdoor creëer je rust om niet meer te hoeven reageren op nieuwe problemen of aanvragen op de laatste werkdag.
  4. Zorg voor voldoende vrije tijd tussen het moment van werken en het moment van vertrek. Behalve dat er misschien nog koffers moeten worden ingepakt, de auto gecheckt enzovoorts, heeft vrije tijd nog een andere functie. Je hebt tijd nodig om van de actieve werkmodus terug te schakelen naar een ontspannen modus.
  5. Ontspan. Ja, nu al. Nog voor je vertrek. Trap heel bewust je “rempedaal” van je stresssysteem in door ontspannende activiteiten te ondernemen zoals een rustige wandeling, saunabezoek, mindfulness oefening, luisteren van muziek of warm bad.
  6. Als het echt, echt niet anders kan dat je in contact moet blijven met je werk maak dan goede afspraken met je reisgenoten. Wanneer er verschillende verwachtingen zijn hoe de vrije tijd wordt doorgebracht kan dit een negatieve stempel drukken op de vakantiesfeer. Ontspanning, laat staan herstel, is dan ver te zoeken. Spreek samen zo concreet mogelijk af wanneer het werkmoment is. Bijvoorbeeld op dinsdag en vrijdag bel je om 9.00 uur voor maximaal een half uur naar je contactpersoon op het werk of beantwoord je je mail. Dan mogen alleen die vragen gesteld of beantwoord worden die echt niet kunnen wachten tot na je vakantie. Dit voorkomt dat er op alle vakantiedagen ad hoc contact met je wordt gezocht en dat je op je smartphone de mail blijft checken of het wel goed gaat. Op deze manier creëer je rust in het hoofd om optimaal te kunnen genieten van de resterende vrije tijd.

Geniet van je ontspannen vakantie!

Lees ook:
Acht tips hoe verder na verlies van werk
Werkpaarden en bazen
Help, er staat een roze olifant in mijn slaapkamer
Zes tips die helpen stress doseren
Vijf tips om de kwaliteit van slaap te verbeteren
7 waardevolle tips hoe je iemand met burnout kan ondersteunen


Wil je meer weten over de aanpak van stress?
Neem rechtstreeks contact met me op via , , of vul het contactformulier in.
©2024 Elementary Design