Acht tips hoe verder na verlies van werk

Betekenis van werk verlies
Het verlies van werk door ontslag, faillissement of andere oorzaak heeft meer impact dan wordt ingeschat. Behalve verlies van financiële zekerheden vallen er nog meer zaken van betekenis weg. Denk hierbij aan sociale contacten, structuur, gevoel van toegevoegde waarde en ontwikkelingsmogelijkheden. Hoe meer betekenis iemand aan zijn werk geeft, hoe groter hij het verlies ervan ervaart.

Helaas besteden mensen vaak te weinig tijd en aandacht aan het afscheid nemen en rouwen voordat ze opnieuw beginnen. Toch is dat wel heel belangrijk. Rouwen bij verlies is een natuurlijk proces, ook bij verlies van je baan. Onderzoek laat zien dat verlies van werk een van de grootste life events is die iemand kan meemaken. De hoge mate van stress die dit met zich meebrengt geeft meer risico op burnout en uitval.
Verlies en rouw
Zowel organisatie als medewerker zijn geneigd om vooral vooruit te kijken bij (dreigend) ontslag. De focus wordt al snel gelegd op opleidingen, andere banen en nieuwe kansen. De sociale omgeving stimuleert dit door met de beste intenties ongevraagd advies te geven en mee te denken in opties. Terwijl emoties als boosheid, teleurstelling, verdriet en gevoelens van schuld en angst en misschien zelfs opluchting er ook zeker zullen zijn. Deze gevoelens en emoties zijn heel normaal bij verlies. Afscheid nemen op het werk is als proces van verlies daarom niet genoeg. Na verloop van tijd komen de onderdrukte of vermeden emoties en gevoelens toch naar boven. En dat gebeurt dan meestal op een onverwacht en ongelukkig moment.
Wat te doen na verlies van werk
Hieronder 8 tips die je kunnen helpen in het omgaan met het verlies van je baan:
  1. Neem de tijd en ruimte voor twee redenen:
    1. om af te kicken van de drukte van het werk naar het ineens thuis zitten.
    2. om te rouwen. Gevoelens en emoties wisselen zich snel af. Dat is normaal in deze fase en mag er zijn. Doe je verhaal bij mensen die naar je luisteren zonder te oordelen of meteen te adviseren.
  2. Ga iedere dag naar buiten en beweeg. Fietsen, wandelen wat je maar leuk vindt en waar je energie van krijgt.
  3. Blijf goed voor jezelf zorgen. Zoals gezond eten, voldoende ontspanning en slaap. Matig inname van alcohol en koffie.
  4. Zorg voor een vaste structuur die vergelijkbaar is met een werkritme. Zet je wekker en ga op een vaste tijd slapen. Dit zorgt voor een gezond bioritme.
  5. Beperk je activiteiten voor het vinden van een nieuwe baan tot een vast moment en maximale tijdsduur. Twee uur per dag bijvoorbeeld waar je daarna iets leuks gaat doen. Hierdoor blijf je gemotiveerd in je zoektocht.
  6. Denk in kleine stappen. Stel daarbij kleine en haalbare doelen op. Bijvoorbeeld contact leggen met iemand uit je netwerk. Iedere kleine stap brengt je dichter bij je einddoel.
  7. Neem geen overhaaste beslissingen. Stap niet vanuit paniek in een nieuwe baan waar je misschien later spijt van krijgt.
  8. Onderzoek wat je wilt en zoekt in een nieuwe baan. Wat zijn jouw kernwaarden, waar word jij gelukkig van? Denk daarbij vooral in mogelijkheden en niet in problemen.

Loop je vast of kom je na verloop van tijd niet verder in je proces? Schakel dan hulp in zoals een coach gespecialiseerd in verlies. Je hoeft het niet alleen te doen.
Ben je HR-professional of manager? Organiseer dan een waardevol afscheid voor de medewerker(s) en de achterblijvende collega’s. Een goed ritueel van afscheid helpt het proces van rouw op te starten. Zowel voor diegene die vertrekt als de collega’s die achterblijven is dat heel belangrijk in het omgaan van het verlies. Wil je daar meer over weten, neem dan contact op.

Lees ook:
Vijf tips om de kwaliteit van slaap te verbeteren
Help, er staat een roze olifant in mijn slaapkamer
Werkpaarden en bazen
Zes tips die helpen stress doseren
7 waardevolle tips hoe je iemand met burnout kan ondersteunen
Hoe je werk los laat op vakantie


Wil je meer weten over de aanpak van stress?
Neem rechtstreeks contact met me op via , , of vul het contactformulier in.
©2024 Elementary Design